Wiedzą dzieli się Colliers International

W biurze najważniejszy jest człowiek.

Projektując nasze biuro, w centrum postawiliśmy pracowników i ich potrzeby

Nowe biuro Grupy Pracuj jest miejscem, z którego każdego dnia korzysta ponad 350 osób, dlatego już z założenia miało być przyjazne i funkcjonalne, dobrze zlokalizowane oraz zaprojektowane w taki sposób, aby mogło zaspokoić przyszłe potrzeby stale rozwijającej się organizacji. Zależało nam, aby nowa przestrzeń była przyjemna dla ludzi, a zachodzące w niej interakcje wpływały nie tylko na realizację celów zawodowych, ale także kształtowały więzi społeczne między nami.Zależało nam, aby nowa przestrzeń wywoływała w nas pozytywne skojarzenia i dawała motywację do pracy. Chcieliśmy, żeby nowa przestrzeń wywoływała w nas pozytywne reakcje i skojarzenia, ekscytację, radość, motywację, ale również dawała możliwość skupienia oraz regeneracji sił witalnych. Dlatego zaangażowaliśmy się w proces poznania prawdziwych potrzeb naszych pracowników. Do współpracy zaprosiliśmy zewnętrzny zespół projektowy, złożony z architekta, psychologa, socjologa i antropologa, który wykonał dla nas wiele analiz, przeprowadził niezliczone spotkania, wywiady i warsztaty, by zbadać potrzeby przyszłych użytkowników i tak dopasować nową przestrzeń biurową, aby spełniania ich oczekiwania. Pracownicy chętnie włączyli się w cały proces. Proponowali motywy i wyposażenie sal konferencyjnych, pokojów spotkań, testowali i opiniowali proponowane meble biurowe (do biura zakupiliśmy meble wybrane większością głosów), byli zaangażowani w ustalanie szczegółów dotyczących wystroju oraz elementów funkcjonalnych, dekoracyjnych. Użyczyli nam swoich talentów. W rezultacie powstało biuro przyjazne człowiekowi łączące wszystkie aspekty wpływające na nasze zdrowie i samopoczucie.

Architekt Zofia Hejduk zastosowała podejście „human centered design”, dzięki któremu biuro to nie tylko przestrzeń do pracy, ale również miejsce relaksu i wspólnego spędzania czasu. Każdego dnia doświadczamy efektów projektowania „blisko natury” zarówno w relacjach międzyludzkich, jak również w tzw. well-being. We wnętrzach cieszymy się licznymi zaciszami umożliwiającymi wycofanie się z wszelkich aktywności, a także perspektywą naturalnych widoków, dających wrażenie otwartości biura, niezbędnych do obserwacji i planowania, przy jednoczesnym zachowaniu tajemnicy, co architekt osiągnęła dzięki stworzeniu krętych ścieżek i zaułków skrywających istotne elementy biura. Wykorzystała również naturalne analogie poprzez zastosowanie naturalnych materiałów (lite drewno), ich tekstur (elementy fornirowane), kolorów, kształtów oraz wzorów naśladujących naturę (posadzki imitujące trawę, kamienie czy fale morza). Bezpośredni kontakt z naturą zapewniliśmy oddając do dyspozycji pracowników przestronny, ponad dwustumetrowy taras, obsadzony roślinami i krzewami, które zmieniają się w zależności od pory roku. Wierzymy, że te pozytywne doświadczenia związane z naturą prowadzą nas do lepszego i zdrowszego życia w miejscu pracy.

Więcej o kreowaniu środowiska pracy »